Get Adobe Flash player

CAŞINU MIC

La doar 1 km nord de centru comunei la poalele vestice ale muntelui Perko se află Casinu Mic. Prima amintire scrisă a ei datează din anul 1567. Satul aparţinea cândva de comitatul regal al Abei de Sus, fiind lipit de comitatul Trei Scaune în mod oficial în anul 1877. Ca parte a comitatului regal staul era zona marginală a proprietăţii Apor. 

 La înfiinţarea trupei de grăniceri secui importanţa strategică a aşezării a crescut considerabil, deoarece pe aici trecea drumul către scaunele Casinului şi Ciucului. În această aşezare cu aproape 300 de locuitori cu o sută de ani în umră populaţia număra aproape 1200 de suflete.

În ciuda numărului redus de locuitori , aici funcţionează atât cămin cât şi şcoală, cu clasele primare. Populaţia este de religie romano-catolică, biserica a fost înălţată în anul 1985, în cinstea Sfintei Margareta din familia Casei Arpad. Atracţia turistică a satului este Casa Memorială a pelerinilor.Clădirea în sine este foarte interesantă cu aspectul ei tradiţional secuiesc.

În micul muzeu sunt păstrate obiecte specifice pelerinajului: drapele, clopoţei, mici obiecte de cult, pliante cu rugăciuni, cărţi cu cântece şi rugăciuni. Cele mai valoroase piese ale colecţiei sunt o statuie a Fecioarei Maria realizată la sfârşitul secolului al 18-lea şi un crucifix a lui Christos pictat pe lemn la începutul secolului al 19-lea.- Lângă Casa Memorială, pe un drum de ţară poţi ajunge la muntele Perko, pelerinii folosesc această cale pentru a ajunge la capela Sfântului Ştefan. Casinu Mic este renumit pentru izvoarele sale de ape minerale, apele sale savuroase fiind consumate de foarte multe persoane.Demult pelerinii se opreau aici pentru a-şi potoli setea, atribuind izvorului puteri tămăduitoare.

  

 

În Caşinu Mic se află o clădire unică din Transilvania, Casa Pelerinului. Satul nu a lăsat să se distrugă clădirea veche a şcolii, şi au făcut un fel de muzeu în anul 1996, numită Casa Pelerinului.

Aici se găsesc obiecte bisericeşti importante (steaguri, clopote, obiecte religioase, biblii, cărţi de rugăciuni, mai ales cele care au fost folosite de oamenii din zonă în timpul pelerinajului de ziua Sf. Stefan şi de ziua Sf. Maria).

Pereţii sunt decoraţi cu tablouri, cu temă de pelerinaj, create de artistul Kosztándi Jenő din Târgu Secuiesc. Şi se mai află pictura restauratorului Péter Pál, care prezintă fresca aflată în capela Perko.

De aici pe jos putem ajunge la creasta muntelui Perko. Cheia de la Casa Pelerinului se află la domnul Marti Béla. 

 

În mijlocul satului dintr-o casă străveche începând cu 1978 până în 1984 s-a construit o biserică. Biserica nouă a fost sfinţită în anul 1985 şi a primit numele de la Sf. Margareta din Dinastia Arpadiană (1242—1271). Ea este fiica lui Béla al IV-lea şi este patroana bolnavilor şi neajutoratilor. În timpul celei mai dure dictaturi comuniste s-a construit mica biserică a cărei porţi secuieşti sculptate sunt decorate cu flori sculptate de Jakabos István şi Marthi Alajos, care în prezent trăiește în Suedia.

Pe faţada Bisericii se afla placa comemorativă cu inscriptia, "Construit 1978-1984 în onoarea Sfintei Margareta din Casa Árpád de către fundația lui isf. Bartha Domokos, parohul isf. Balázs György şi cu activitatea de sacrificiu al credincioşilor din Cașin". Pelerinajul bisericesc al satului este pe 18 ianuarie, de ziua Sfintei Margareta din Dinastia Arpadiană.

 7 km la nord de Târgu Secuiesc, la poalele de vest ale muntelui Perko, este aşezată în valea pârâului Caşin. Zona a fost locuită încă din antichitate. Pe partea dreaptă a pârăului cetății pe un vârf de munte,care se mai numește Dunga cetății, se află urmele cetății din epoca bronzului, așa numita Cece-cetate. Castelul a fost probabil utilizat şi în Evul Mediu, soarta lui este necunoscută. În 1567 satul este cunoscut ca Kyskazon. Până la Tratatul de pace de la Trianon comitatul de la Trei Scaune a aparținut de Târgu Secuiesc.

 În mijlocul satului dintr-o casă străveche, începând cu 1978 şi până la 1984, s-a construit o biserică.  Noua biserică a fost sfinţită în 1985, după Sf. Margareta din Dinastia Arpadiană(1242-1271), patroana bolnavilor şi a nenorociților, fiica  Regelui Béla a IV-a.

 În timpul celei mai dure dictaturi comuniste s-a construit mica biserica a cărei porți secuieşti sculptate sunt decorate cu mulaj de flori sculptate de Jakabos István și Marthi Alajos, care  în prezent trăiește în Suedia. Pe faţada Bisericii se află placa comemorativă  cu inscripţia "Construit  1978-1984 în onoarea Sfântei Margareta din Dinastia Arpadiană, fundația lui isf. Bartha Domokos, parohul isf. Balázs György şi cu activitatea de sacrificiu al credincioşilor de la Cașin". Pelerinajul bisericesc al satului este pe 18 ianuarie, de ziua Sfintei Margareta de la casa Árpád.